Blog

Az ékszerek története

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Az ékszerek története

Gondolkoztál már azon, hogy a manapság annyira közkedvelt és mutatós, külső megjelenésünket is meghatározó ékszerek milyen változásokon estek át a történelem során? Hogy milyenek voltak az első ékszerek és miért kezdték el viselni őket az akkori kor emberei? Mai blog cikkünkből megtudhatod! Tarts velünk!

Az őskor:

Az ékszerek megjelenése már az ősidőkre visszavezethető. Akkoriban természetesen még merőben eltérő anyagokból és technikákkal készültek: többnyire tűz és valamilyen akkori “szerszám” segítségével munkáltak meg fa, csont, kő, állati bőr, fog darabokat, amelyeket általában indákra, növényi szárakra fűztek fel. Elsősorban nyakban, derékon, bokán és csuklón hordák őket.

Nem csupán az egyén külső megjelenésének díszítőemeleként, hanem egyfajta talizmánként is tekintettek rájuk, gyakran valamilyen energiát, varázserőt tulajdonítottak nekik.

Az ékszerek története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint a ruházaté, hiszen az ősember már akkor is díszítette magát, mielőtt ruhaneműbe, szőrmébe burkolózott volna.magukra.

Az ókor:

A legkorábbi, maiakhoz leginkább hasonlító ékszerek az egyiptomi kultúrából, kb. Kr. e. 2000 évvel eredeztethetők. Igazán közkedvelt nemesfém volt az arany, csillogó hatása miatt és könnyű megmunkálhatósága miatt. Ebből készítették a legtöbb fülbevalót, nyakláncot, gyűrűt, karkötőt, de fejdíszek, mellpajzsok és más, társadalmi rangot kifejező ékszerek is többnyire arany felhasználásával készültek.

Az egyiptomi ékszerkészítés jelentős hatása érzékelhető volt aztán a görög, római és bizánci kultúrába történő átvételében is.

A középkor:

A XV. század, a reneszánsz kora igazi áttörést hoz az ékszerkészítés területén. Az arany háttérbe szorul és inkább a drágakövek, zománc, vagy éppen az ezüst nyer teret magának. A XVIII. századra a túldíszítettségről inkább már a minőségre helyeződik át a hangsúly, így a régi művészi formák és hagyományok kerülnek újra a középpontba. A XIX. század közepén főleg német területeken voltak érezhetőek az első törekvések arra vonatkozóan, hogy a reneszánsz hatásokat levetkőzzék és ellensúlyozzák a gyémántok, drágakövek túlzott hatását.

Modern korok:

A XX. századra az ékszerek tömegcikké váltak, amely megkövetelte, hogy az egyszerűség, modernitás, nemesség vonalát követve szülessenek meg a csecsebecsék. Ez elsődlegesen Németországnak és Franciaországnak köszönhető.

Napjaink legnagyobb ékszergyártói igyekeznek minden igénynek megfelelő elvárást kielégíteni, így a történelmi korok legjellegzetesebb anyagait alkalmazni, kombinálni, mégis törekedve a letisztultságra. A manapság leginkább közkedvelt anyagok között tartják számon az aranyat, fehéraranyat, ezüstöt, gyémántot, nemesacélt.


Ajándékozd meg magad, vagy szeretted egy egyedülálló ékszerrel, vagy dobd fel a szetted a Czarekszer.hu különleges fülbevalóival, karkötőivel, óráival a ragyogó megjelenés eléréséhez.