Blog

A nyaklánc története

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
A nyaklánc története

Ha szeretnénk többet tudni a nyakunkban ékeskedő ékszerünk történetéről, nagyon messzire kéne visszautaznunk időben. Egy biztos, hogy Afrikában ma is vannak olyan törzsek, akik csak láncot hordanak a nyakukban, öltözködés gyanánt, vagyis ruha helyett.

Ebből is látszik, hogy ez az ékszer a divatnak és az önkifejezésnek alapvető eszköze.

Léteznek olyan fajták is, amiket különböző kövekkel díszítenek, ezek kiválasztása már nagyobb körültekintést követel, hiszen nem csak ízlésünket, de személyiségünket is tükrözi, hogy milyet választunk ki.

Na de mikor is kezdődött el ezeknek az ékszereknek a története és milyen fejlődésen ment át a hosszú évezredek alatt?

Kezdetben a nyakláncok más testdíszekkel együtt valószínűleg rituális, szakrális szerepet töltöttek be. Voltak területek, törzsek és csoportok ahol státusz szimbólumként is szolgáltak. Másmilyen díszítette a sámán, a vadász vagy éppen a törzs vezetőjének nyakát. Ugyanis ahogyan manapság is, régen is hordták a férfiak is, nem csak a nők. Ekkor az anyaguk általában a legértékesebb nemesfémből készült és előszeretettel díszítették különböző drága vagy fél drága kövekkel, mint a zafír, ametiszt, hegyi kristályok vagy az oly sokáig különlegességnek, ritkaságnak számító igazgyöngy.

Az ókori görögöknél valamint rómaiaknál hétköznapi dolog volt, hogy mind a nők, mind a férfiak viseltek nyakláncot. Bár ezen ékszerek viselése szinte minden kultúrára jellemző volt, de formájuk és alapanyaguk civilizációként eltért. Sok helyen nem is fémből készültek az ékszerek, hanem a természetben fellelhető alapanyagokból.

Európában a férfiak nyaklánc viselete a középkorra szinte teljesen eltűnt, csak a leggazdagabbak, a nemesek vagy uralkodók viselték ezt az ékszert. Az értékük sokszor felért egy egész kastély és a hozzátartozó földbirtok árával.

Természetesen a nők esetében is hasonló volt a helyzet, főleg a gazdagabb rétegek tagjai engedhették meg maguknak, hogy egy-egy értékesebb ékszer lógjon a nyakukban, ami nem is a divatot, hanem inkább a rangjukat és származásukat képviselte.

Napjainkban már senkinek nem kell fáraónak, földesúrnak vagy királynőnek lennie, hogy megengedhessen magának egy csodás nyakéket, akár nemesfémből is. Hiszen az ezüst és az arany soha nem megy ki a divatból és luxusnak sem számít már.

A nyakláncok típusai

Ha általánosságban beszélünk erről az ékszerről, akkor megkülönböztetünk köves és kő nélküli csoportot. Gyakran viselik a láncot medállal, amik szintén többfélék lehetnek, horoszkópos, vallással kapcsolatos, vagy éppen különféle formákat ábrázoló, pillangós vagy éppen virágos és még sorolhatnánk.

A kereszt medálként, mint szimbólum szerepel sokszor és a katolikus vallású emberek szeretik a legjobban viselni.

A méretük szerint is megkülönböztetünk különféléket, vannak hosszúak és rövidek és teljesen a nyakra simulóak is.

Mindegyiknek megvan a saját alapanyaga, persze többféle létezik ebből is, mint az ismeretes.

Más-más nyaklánc viselhető ünnepi alkalmakra, szabadidős tevékenységekhez, vagy különféle ruhadarabokhoz.

Általában kapoccsal záródnak, a készítőik mindig törekednek a legtökéletesebb eredményre, hiszen fontos ékszer, jól látható, szembetűnő helyen van ezért fontos, hogy az eredmény mutatós és tetszetős legyen.

A teljesség igénye nélkül mondhatjuk, hogy nagyon keresettek a cirkonia kővel díszített nyakba való ékszerek, valamint a swarovski kristályosak is igen felkapottak.

Hol vásároljak ékszert?

Minden nőnek elérkezik az életébe az a pillanat, amikor szeretne magának olyan ékszert választani, ami megfelel az ízlésének, illik az egyéniségéhez és még az öltözködési stílusával is harmonizál.

Klasszikus esetben nézegeti a kirakatokat vagy célirányosan bemegy egy ékszerboltba és az ott lévő készletből válogat.

De mi van, ha éppen nincs a közelben ilyen bolt, vagy nincs idő arra, hogy keresgéljünk, mondjuk munka után?

Nos, nem kell elkeseredni, természetesen napjainkban ez sem jelent problémát, hiszen az internet világa számtalan megoldást kínál ezen a téren is nekünk.

Elég, ha kényelmesen elhelyezkedünk a fotelünkben a számítógép előtt és a keresőbe beütjük mit is szeretnénk vásárolni. Valószínűleg a bőség zavarával fogunk küzdeni a találatokat illetően, ezért érdemes pontosan megjelölni, hogy mit is keresünk. Merjük szűkíteni a kört, ha konkrét elképzelésünk van. Tehát a nyaklánc esetében például az anyagát, hogy ezüstből legyen, vagy más anyagból, hogy milyen követ képzelünk el a medálra és még számtalan variáció lehetséges.

Persze a legegyszerűbb, ha kikötünk egy olyan ékszer webáruháznál, ahol megnézhetjük képeken, sőt videókon is a keresett ékszereket, ahol segítenek a választásban, akár írásban vagy telefonon kérünk tanácsot.

Nem könnyű a választás természetesen, hiszen ha van is elképzelés, akkor is többféle lehetőség közül kell választanunk és valljuk be őszintén, ez soha nem egyszerű dolog. Ahogy a mondás is tartja, a döntés előtt álló ember a legmagányosabb! De ennek nem kell így lennie, hiszen a segítőkész ügyfélszolgálat tud tanácsokat adni és esetleg befolyásolni is tudja a választásunkat.

Érdemes olyan webáruház mellett levoksolni, ahol a vásárlók véleménye olvasható és pozitívan nyilatkoznak az ékszer vásárlásáról. Hiszen egy jól kiválasztott kereskedőnél még a papír zsebkendő megvétele is élmény lehet, nemhogy az ékszeré!

Mi számít jó ajándéknak?

A karácsony közeledtével mindenki arra fókuszál, hogy mivel is tudná meglepni, megajándékozni szeretteit, hozzátartozóit, barátait, akik fontosak számára.

Sajnos az ünnep már elveszítette azt a szerepét, amit eredetileg képviselt, de azt gondolom, hogy a lényeg most is ugyanaz. Meglepni valakit egy kedves ajándékkal, aminek örülni fog, amivel mosolyt csalhatunk az arcára, amire ha ránéz majd a hétköznapok bármelyikén, mindig mi fogunk eszébe jutni róla.

Erre tökéletes egy jól kiválasztott lánc, legyen az bizsu, értékesebb vagy kevésbé értékes ékszer, csak tükrözze a szándékot, amit képviselünk vele.

Nyilván nem mindenki hord bőrből készült ékszereket és nem mindenkinek okoz örömet a bizsu vagy a drága ékszer, de a szándék, amit képviselünk vele nagyon fontos.

Ezért bátran bíztatom az urakat, hogy ne féljenek fülbevalót, gyűrűt, láncot esetleg szettet ajándékozni szívük hölgyének vagy bármelyik női ismerősüknek, mert ezzel nem tudnak mellé nyúlni.

A nők úgy vannak megteremtve, hogy minden ékszernek örülni tudnak, főleg ha olyan valakitől kapják, aki már befészkelte magát a szívükbe. Nem hiszem, hogy ne csillanna fel a szeme bármelyiknek, ha ékszert kap ajándékba. Ezek átnyújtása egy olyan hagyomány, amely évezredekre nyúlik vissza.

A férfiak mindig szívesen halmozták el választottjukat pompás ékszerekkel, így fejezvén ki tiszteletüket és szerelmüket.

Ez a szokás nem sokat változott az idő múlásával, legföljebb az ékszerek stílusa és a kinézete más, valamint az átadás módja módosult, aminek viszont nincs nagy jelentősége ebből a szempontból.

Ne felejtsék el azonban uraim, hogy a ragyogó ékszerek ajándékozása az érzelmes csókokat, öleléseket, vagy a másik iránt tanúsított figyelmet nem pótolhatják.

Viszont remek gesztus lehet arra, hogy nyomatékossá, nyilvánvalóvá tegye a férfi elkötelezettségét a számára kedves személy irányában.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.